Značenje boja

 Home / Blog / Značenje boja
Podeli na društvenim mrežama:

Značenje boja

Da li su nam boje bitne pri izradi sajtova ili logoa firme?

Da, naravno, sve boje imaju neku simboliku i potrebno je dobro razmisliti pre nego što počnete da pravite logo. Od boja logoa se radi i sve ostalo - grafički dizajn vizit karti, izrada sajta i sve što je bitno za vašu firmu. Zato pre izbora boje više puta razmislite koje boje želite da koristite. Prvo je najvažnije odabrati jednu - glavnu boju, a potom se mogu odabrati i ostale boje koje se uklapaju uz izabranu glavnu boju.

Glavna boja treba da ima svoju smisao, odnosno da asocira na ono čime se vi bavite.

Da li ste se zapitali zašto policija ima plavu boju?
Zašto je znak STOP crvene boje?

Pojedini naučnici se bave psihologijom boja, koja može dati odgovore na ova pitanja.


Bela boja - U grafičkom dizajnu bela boja može označavati poslovnost i profesionalnost. Ukoliko belu boju koristite recimo za zidove u vašem stanu, dobićete efekat, kao da je vaš stan veći. Mlade nose belu boju kako bi ukazale na nevinost i vernost dok doktori koriste belu boju da asociraju na čistoću i sterilnost.
Simbolika: čistoća, jednostavnost, higijena, efikasnost, sterilnost, hladnoća, elitizam, mladost, blagost…


 Crna boja  - Koristite crnu boju ako želite da prikažete moć i autoritet. U grafičkom dizajnu ostavlja utisak prefinjenosti, misterioznosti i elegancije.
SIMBOLIKA: sofisticiranost, elegancija, zavodljivost, misterija, glamur, sigurnost, emotivna stabilnost, opasnost…


 Siva   - Siva boja pokazuje kreativnost i inspiraciju. U dizajnu je koristimo za pozadinu elemenata koje ističemo. Najbolja kombinacija sive je sa naranžastom bojom.
SIMBOLIKA: rafiniranost, mudrost, postojanost, zrelost, kompromis, monotonija…


 Crvena  - Crvena boja je najtemperamentnija boja koja budi najintezivnija osećanja i ubrzava rad srca i disanje. U dizajnu se koristi isključivo kada na nešto želimo da stavimo akcenat, poseban naglasak. U kombinaciji sa crnom mogu imati seksualnu konotaciju pa se u grafici i pri izradi internet sajtova uglavnom izbegava, osim ako sadržaj sajta nije namenjen odraslima. U kombinaciji sa belom bojom može dati veliki kontrast.
SIMBOLIKA: snaga, toplina, energija, uzbudjenje, seks, strast, brzina, opasnost, stimulacija, muževnost, prkos, agresija, napor, pritisak, vizuelni napor…


 Plava  - Plava boja je najpopularnija boja. Uglavnom sve asocira na nebo i more. Potpuno je suprotna crvenoj boji, čak šta više smiruje i opušta. U dizajnu i umetnosti je veoma korišćena i dizajneri je rado stavljaju svu gde mogu.
SIMBOLIKA: poverenje, pouzdanost, prefinjenost, smirenost, realnost, odanost, sigurnost, misaonost, pripadnost, opuštenost, profesionalizam… 


 Zelena  - Zelena boja je sinonim za zdravlje i prirodu pa je iz tog razloga mnogi proizvođači lekova koriste u svojim reklamama. Opušta i umiruje baš kao plava boja. U grafičkom dizajnu se vrlo često koristi, ali ne treba preterivati sa količinama zelene boje na jednom mestu. Idealno se kombinuje sa crvenom ili narandžastom bojom. Kada proletite pogledom kroz spektar boja, oko se najviše zadrži na nijansama zelene boje.
SIMBOLIKA: priroda, svežina, zdravlje, hladnoća, rast, razvijanje, bogatstvo, novac, balans, sigurnost, stabilnost…


Narandžasta - Izuzetno topla boja. Može držati koncentraciju, a ako je koristite na svom zidovima imaćete utisak da ste smanjili svoju sobu. Kombinacija narandžaste i sive ili zelene se vrlo često koriste za vizuelni identitet firme.
SIMBOLIKA: sunce, leto, toplina, zanimljivost, postojanost, pozitivne vibracije, energija, egzotika, jug…


 Žuta  - žuta boja može ubrzati vaš metabolizam i privući pažnju na vas ukoliko imate i najmanji detalj odeće žute boje. Žuta boja se smatra psihološki najstimulativnijom bojom. 
SIMBOLIKA: emotivnost, optimizam, sigurnost, prijateljstvo, samopoštovanje, kreativnost, iracionalnost, energija, tradicionalnost, spiritualnost…


 Ljubičasta- Ova boja se smatra kraljevskom bojom i simbol je otmenosti. Mnogim ženama ljubičasta boja odeće vrlo lepo stoji a simbol je luksuza i imućnosti. Previše ljubičaste boje može izazvati i depresivno ponašanje ljudi.
SIMBOLIKA: uzvišenost, spiritualnost, dostojanstvo, visok položaj, poštovanje, otmenost, luksuz, imućnost, prefinjenost…


 Braon  - Ova boja ostavlja utisak čvrstine i stabilnosti. U grafičkom dizajnu se ova boja koristi vrlo umereno. Ne možemo je naći svuda. Obično asocira na nešto jestivo - a za to je najviše kriva čokolada :)
SIMBOLIKA: ozbiljnost, toplina, podrška, oslonac, težina i nedostatak humora, manjak sofisticiranosti…


 Roze - Iako je roze nijansa crvene boje ima više smirujući nego stimulativni karakter. U grafičkom dizajnu se koristi kako bi se prikazala nežnost i smirenost. Obično naintenet sajtovima koji su vezani za bebe.
SIMBOLIKA: mekoća, sigurnost, ženstvenost, fizička smirenost, ljubav, seksualnost, nežnost, inhibicija…


Većina mišljenja preuzeta sa sajta www.bronzic.com


Podeli na društvenim mrežama: