Zakup domena - imena sajta

 Home / Blog / Zakup domena - imena sajta
Podeli na društvenim mrežama:

Domain


Da bi neki sajt bio vidljiv na internetu, potrebne su tri stvari:

  • Domen - ime sajta
  • Hosting - mesto gde će sajt biti postavljen
  • Web sajt - internet prezentacija

Ove tri stavke su usko povezane jedna za drugu i nikako ne mogu funkcionisati jedna bez druge. 

Domen je jedan od najbitnijih stvari vezanih za vaš sajt. Vrlo je bitno da posvetite dovoljno vremena razmišljanju o imenu vašeg sajta.Ime sajtavelikim delom utiče na SEO optimizaciju - pozicioniranje vašeg sajta na pretraživačima. Kada odlučite koji domen želite, potrebno je da ga registrujete.


Kako zakupiti domen?

Zakup domena se vrši vrlo lako - odete na sajt neke firme za registraciju domena, mi uvek preporučujemo Loopia-u : www.loopia.rs, na jednostavan način pretražite da li je neko već registrovao domen koji želite. Ukoliko je vaš domen slobodan za registraciju, nastavljate proces dalje, ispunite formu u kojoj je bitno da navedete vaše prave, lične podatke. Ovi podaci će se kasnije koristiti ukoliko poželite neke izmene oko domena pa je vrlo važno da budu pravi.

Kada registrujete domen, potrebno je da ga povežete sa hostingom. Od hosting provajdera obično dobijete NS - name serveri koje je potrebno upisati u domen da bi se on povezao sa hostingom.

Ukoliko pravite sajt kod neke druge firme, nikada nemojte dopustiti da se vaš domen registruje na ime druge osobe ili firme. Ovo je vrlo važno da shvatite, jer ukoliko recimo vaš sajt krene ozbiljno da radi i donosi vam ogroman novac, osoba na koju je domen registrovan može jednostavno da ugasi domen - i vaš sajt je mrtav. U ovom slučaju, kada domen istekne, možete ga kupiti ali još gora varijanta je da se osoba na koju je domen registrovan napravi pametna i preusmeri NS na svoj hosting. U tom trenutku će svi korisnici koji posećuju "vaš" domen, ustvari posećivati drugi sajt.

Ukoliko vi budete vlasnik svog domena, onda je sigurno da će domen provajder za sve bitne ispravke pitati vas za odobrenje.

Ukoliko izrađujete sajt kod nas, u saradnji sa Loopiom ćemo na vrlo lak način vaše domene registrovati na vaše ime.


Podeli na društvenim mrežama: