Uticaj hostinga na posetu sajta

 Home / Blog / Uticaj hostinga na posetu sajta
Podeli na društvenim mrežama:

Uticaj hostinga na posetu sajta

Kao što smo već naveli u nekim ranijim postovima, hosting je mesto gde se vaš sajt nalazi.

Ukoliko je vaš hosting spor sa odgovorom - gubite posetioce!

Trenutno živimo u vremenu kada je i par sekundi mnogo. Tako je kada čekamo na semaforu u našem autu i tako je kada posećujemo neki sajt. Kako je tehnologija otišla veoma daleko u mogućnosti smo da imamo odgovor od servera gotovo u istom trenutku ali naravno može doći i do kašnjenja.

Šta se dešava na serveru kada surfujete po sajtu?

Vaše surfovanje po sajtu, server mora da opsluži gotovo u istom trenutu da biste se vi vratili na taj sajt. Iz tog razloga su serveri veoma jake mašine, jer se može desiti da u jednom trenutu na jednom sajtu može imati više stotina posetioca pa čak i hiljada. Zamislite da svi u istom vremenu zadaju neku komandu serveru...
Kada vi kliknete na neki link ili recimo pokrenete neki upit na sajtu, sajt - prezentacija tada kontaktira server, server obradi upit i šalje vam nazad odgovor, koji prezentacije prikazuje vama. I to sve radi super kod malih sajtova, gotovo u milisekundama dobijate odgovore. Do problema dolazimo kod sajtova koji imaju velike baze podataka i mnoštvo poseta. Tada odgovori od servera mogu biti nešto sporiji.
Ako korisnik mora da čeka na odgovor od servera više od 5 sekundi, verovatnoća da napusti sajt je veća od 60% - po raznim istraživanjima

O čemu treba da vodite računa kada zakupljujete hostin?

Vrlo je bitno da se posavetujete sa stručnjacima oko hostinga, jer u obzir se mora uzeti veličina i funkcionalnost sajta kao i očekivana poseta.
Takođe, vrlo je bitno da ukoliko uzimate deljeni - shared hosting, pronađete provajdera koji vodi računa o količini sajtova na jednom serveru. Ukoliko ima mnogo sajtova na jednom serveru, brzina odziva servera zavisi i od drugih sajtova.
Želimo da istaknemo jednu firmu za koju imamo samo NEGATIVNE komentare na funkcionalnost i brzinu. A to je firma UniWeb hosting. Ova firma je napravila trošak našem klijentu, koji svoj biznis bazira na internet sajtu, zbog usporenosti i pada servera preko 500 evra za 2 nedelje. Vrlo su usporeni i daju odgovore tek kroz par dana. (žao mi je što moram da pominjem druge firme na ovom sajtu, ali želim da naši budući klijenti budu upoznati sa prevarama ove firme)

Šta još?

Brzina sajta ne zavisi samo od servera. Brzina sajta zavisi i od drugih faktora a to su izrada sajta (optimizacija sadržaja na sajtu), optimizacija upita koji se šalju serveru i mnogih drugih. Ukoliko budete popravljali jednu po jednu stvar videćete kako će klijenti sa uživanjem posećivati vaš sajt u potrazi za brzim informacijama a samim tim i poseta će rasti.


Podeli na društvenim mrežama: