SVG format slika

 Home / Blog / SVG format slika
Podeli na društvenim mrežama:

SVG je grafički - vektorski fajl koji je kreiran od strane World Wide Web - konzorcijuma (W3C) koji omogućava da se slike prikažu kao tekst fajl - kreiran kao XML. Razvijen je kao ideja da se na web-u mogu prikazivati vektorski fajlovi.


SVG format slika


Prednosti SVG fajlova

Obzirom da smo već napomenuli da je SVG vektorski fajl koji služi za prikazivanje na web-u, svakako se prvo moramo upoznati sa činjenicom zašto je vektorska grafika bolja od rasterske grafike (fajlovi sa ekstenzima .jpg, .png, .gif,...).

Vektorska grafika predstavlja crtež kroz matematičke oblike kao što su krive, linije, tačke i poligoni.

Ako uđemo malo dublje u istraživanje, dolazimo do informacije da ljudsko oko lakše "prihvata" matematičke oblike a mozak ih lakše skladišti i duže pamti. Ali vratimo se prednostima koji su vidljivi na prvi pogled...


Veličina i zauzeće memorije

Obzirom da vektorska grafika koristi matematičke oblike, umanjenje i povećanje ovakvog fajla je moguće bez gubitaka. Tako recimo od grafike koja je 100x50px možete dobiti grafiku od 100000x50000px bez ikakvih gubitaka - i što je još važnije iste "težine" fajla! Ukoliko je manja grafika zauzimala 1MB i druga velika slika će zauzimati isto toliko.

Kako je to moguće?
Ovo se ostvaruje time što vektorska grafika pravi veličinu fajla od količine matematičkih oblika na samoj slici a ne od njihove veličine, kao što je primer kod rasterske grafike.


Promena veličine fajla - razlika između vektorske i rasterske grafike

Promenom veličine fajla kod vektora se ne gubi ništa, dok kod rasterske grafike dolazi do problema zvanog pikselizacija i zamućenje slike.

svg vs jpg

Na ovoj slici smo uvećali dve slike - jedna je vektorski format jedna je rasterski format - vidite koja je razlika?


Vektorske grafike na web-u

Vektorske grafike na webu - u obliku SVG fajla mogu biti veoma korisne ukoliko se izrada sajta radi kao responsive. Responsive dizajn omogućava da se veličina sajta uklapa sa dimenzijom ekrana na kojem se sajt prikazuje. Samim tim, bi trebalo i grafički elementi sajta da se prikazuju u raznim veličinama. Pa je tako vektorska grafika itekako poželjna za prikaz na web-u.


Gde je dobro koristiti SVG formate

SVG je svakako dobro koristiti za pravljenje logo-a (pogledajte naš logo), za pravljenje ikonica i sličnih stvari koje nemaju mnogo matematičkih oblika - zbog veličine fajla (već smo spomenuli kako se formira veličina fajla).


Mane SVG fajlova

- Ukoliko se SVG fajlovi koriste za izradu složenih crteža koji imaju dosta matematičkih oblika može doći do problema prilikom otvaranja sajta zbog težine pomenutog crteža.

- Svako može da preuzme vaš fajl i da koristi i za štampu ako poželi...

- Stari pretraživači imaju problem sa otvaranjem ovakvih fajlova.


Zaključak

Svakako jedna lepa zamisao za koju sam siguran da će web pretvoriti u lepše mesto, sa oštrijim slikama.


Podeli na društvenim mrežama: