Optimizacija slika

 Home / Blog / Optimizacija slika
Podeli na društvenim mrežama:

Optimizacija slika


Da li vam je optimizacija veličine slika stvarno potrebna i zašto je raditi?
Da li volite da čekate i više nego što je potrebno da se sajt otvori? Za brzinu otvaranja internet sajta pored brzine rada servera, vaše internet konekcije, vašeg računara ili telefona, veliku ulogu ima i količina, odnosno težina samog sadržaja stranice koja se otvara. Najveći problem oko težine sajta uglavnom predstavljaju slike.


Slike su sastavni deo svake internet stranice i svakako treba da postoje, ali slike moraju biti optimizovane, odnosno smanjene na rezoluciju na koju se slika učitava na samom sajtu. Ukoliko imate sliku koja je recimo 1800x700px a ona se prikazuje na sajtu u rezoluciji 900x400px to znači da vi na vašem sajtu imate sliku koja je približno duplo veća od slike koja je vama potrebna. Zamislite da imate galeriju od 50 slika koje imaju upravo ovu rezoluciju. Zamislite tek onda koliko se podataka gubi. Korisnici mobilnih uređaja, koji plaćaju internet po utrošenim podacima imaju svo pravo da nikada više ne posete vaš internet sajt.


Ovo svakako može da predstavlja problem i mora se voditi dosta računa o tome. Osim podataka koji se prenose bez razloga, ovo stvara i usporenost u otvaranju web stranica čime korisnici nisu oduševljeni. Ako korisnici nisu oduševljeni nije ni Google.

Većina mojih kolega se slaže da Google svakako uzima u obzir da li su slike na sajtu pravilno optimizovane. Optiizaiciju slike je potrebno uraditi kako pri izradi sajta tako i kasnije, prilikom unosa novih sadržaja.
Ukoliko slika ne može biti idealne veličine, neka bude barem približne.


Podeli na društvenim mrežama: