Optimizacija sajta

Među prvima na Google pretrazi!
Pokušaćemo da vaš sajt plasiramo u prvih 10 na Google pretrazi.

Optimizacija sajta

Šta je SEO optimizacija (optimizacija sajta)?


Reč SEO je skraćenica "Search Engine Optimization". SEO optimizacija sajta služi da bi se poboljšalo rangiranje određenog sajta na pretraživačima za neke ključne reči.
Da bismo pomogli da shvatite šta je optimizacija sajta poslužićemo se primerom sa jednog Google predavanja:
- Zamislite ceo internet kao jedan veliki tržni centar. Posetioce interneta kao posetioce tržnog centra. Kada posetioci dođu u tržni centar koji je beskrajno dugačak, oni ne mogu ulaziti u svaku prodavnicu i pitati za informaciju koju traže.
Od toga da li se nalazite na početku ili na kraju tog dugačkog hodnika zavisi da li ćete imati posetioce ili ne.

Daćemo vam primer i u pravom životu:
Recimo internet portal www.prodajapasa.com radi optimizaciju sajta za ključne reči: Prodaja pasa, oglasi za pse, psi na prodaju, psi na poklon. Ako ove reči ukucate na google.com recimo, ovaj web sajt će se naći među prvima u pretrazi.
SEO optimizacija sajta je vrlo naporan i iscrpan posao, koji traje večno. To nije posao koji se jednom odradi i to je to. Ko god da Vam je pričao drugačije, lagao Vas je, jer uvak je potrebno usavršavati optimizaciju sajta da biste se zadržali na ključnim pozicijama.

Napredak u optimizaciji sajta nije vidljiv odmah, već nakon nekog određenog vremena. Razlog tome je svakako indeksiranje sadržaja vašeg sajta koje zavisi od pretraživača (Google, Yahoo, Bing...).
Postoje dve vrste SEO optimizacije sajta koje je potrebno uraditi, a to su:
- Optimizacija sadržaja na vašem sajtu (On page SEO)
- Podela linkova i povećanje Page Ranka vašeg sajta (Off page SEO)
Ako se oba posla odrade kvalitetno, uspeh u SEO optimizaciji je zagarantovan.

SEO optimizaciju moraju raditi experti u tom poslu, jer ako se uradi loše može doći do "odbijanja" vašeg portala od strane pretraživača, što je itekako nepoželjno. Tako da pre nego što zaposlite "komšijinog sestića" koji je "negde načuo" nešto o optimizaciji, dobro se zapitajte da li Vam je to isplativo.
Cena optimizacije sajta zavisi od toga kolika je konkurencija za tražene ključne reči. Recimo ako tražite optimizaciju za sajt a želite ključne reči "nekretnine u Beogradu" ili slično, cena će biti mnogo veća nego recimo za "veterinar u Beogradu", jer za nekretnine u Beogradu se već radi optimizacija za nekih 10-tak sajtova, dok za "veterinar u Beogradu" ima vrlo malo sajtova koji rade optimizaciju sajta.