Izbegnite "Not Provided" rezultate u Google Analytics-u

 Home / Blog / Izbegnite "Not Provided" rezultate u Google Analytics-u
Podeli na društvenim mrežama:

Image title


Google analytics je veoma bitan alat za svakog vlasnika sajta. Od sajtova za predstavljanje malih firmi pa sve do ogromnih internet prodavnica, Google analytics je izvor svih informacija o posetama sajta.

Jedna veoma bitna stavka u Google analytics-u za sve one napredne korisnike koji rade i pozicioniranje sajta jesu izveštaji o ključnim rečima.
Informacije o ključnim rečima preko kojih neko dolazi na sajt, preko organske pretrage - (posete preko Google pretrage koje nisu plaćene), su nam veoma potrebne radi analiziranja optimizacije sajta. U poslednje vreme u ovim analizama sve više srećemo termin "not provided". Ovaj termin nam samo pravi probleme jer nam ne daje čiste rezultate preko kojih su korisnici došli do sajta. Ovo su skriveni rezultati sa Google pretrage.

Kako izbeći Not Provided rezultate


Zašto su rezultati skriveni i "Not provided"?

U oktobru 2011 Google je menjao način popisivanja korisnika koji dolaze na sajt, kako bi zaštitio privatnost korisnika.

Ukoliko je korisnik koji pretražuje Google ulogovan na neki Google proizvod (Gmail, Google Account,...), njegova pretraga se odvija pod SSL sigurnosnim protokolom, ove pretrage će biti skrivene - "Not provided".

Kako otključati "Not provided" u Google Analytics?

Not provided ključne reči je moguće vrlo lako "otključati". Potrebno je da imate nalog na Google webmasters tools-u i problem je rešen.
Evo koraka "step by step":

  1. Kreirajte Google Webmasters Tools nalog i ispratite redom stavke koje su potrebne za dodavanje vašeg sajta
  2. Kada ste dodali nalog sada se ulogujte na Google Analytics
  3. U Analytics-u pronađite "Akvizicija" ili "Traffic Sources" - zatim izaberite "Optimizacija za pretraživače" ili "Search Engine Optimisation", zatim "Upiti" ili "Queries"
  4. Sada vam ostaje samo da linkujete vaš Google Analytics nalog sa nalogom Google Webmasters Tools-a - ispratite jednostavne korake za povezivanje
  5. Kada opet ponovite korak 3. dobićete informacije o svim ključnim rečima preko kojih su korisnici dolazili do vašeg sajta.

Vrlo je moguće da par dana nećete imati nikakve rezultate - razlog tome je što Google Webmasters Tools daje rezultate sa kašnjenjem od 3-4 dana.


Podeli na društvenim mrežama: