AMP Projekat

 Home / Blog / AMP Projekat
Podeli na društvenim mrežama:

Da li ste čuli za AMP stranice?


Image title


Tehnologija svakodnevno napreduje i pruža beskonačne mogućnosti upravljanja internet stranicama. U želji da stvori bolje korisničko iskustvo za mobilne korisnike Google je pokrenuo AMP stranice (Accelerated Mobile Page).  AMP ili ubrzane stranice za mobilne uređaje prestavljaju mogućnost da se naprave takve web stranice koje će se brže učitavati na mobilnim uređajima, gotovo u sekundi.

Pre AMP stranica korisnik mobilnog uređaja je dosta čekao da mu se neki sadržaj na internetu učita, uz to baterija mu se praznila i resursi uređaja su polako gubili svoju vrednost. Uz AMP mobilnim telefonima je potrebno mnogo manje vremena za učitavanje web stranice, internet podaci se neće prekomerno trošiti i baterija će Vam duže trajati. 

Ukoliko na neki sajt ulazite preko mobilnog telefona Google savetuje da uđete na AMP stranice. Takve stranice se učitavaju mnogo brže sa mobilnih uređaja i koriste dosta manje podataka za razliku od klasičnih web stranica. AMP utiče na smanjenje veličine web stranice i time doprinosi njenom bržem učitavanju. Da bi se brže učitala stranica uz AMP je skraćen određen broj funkcija web stranice (npr. JavaScript), ali su zato dodati određeni AMP tagovi.

Šta sadrži AMP?

AMP se sastoji iz tri dela:

1. AMP HTML ( u osnovi je HTML sa prilagođenim AMP svojstvima)

2. AMP JS ( upravlja određenim resursima i osigurava brzo prikazivanje stranice)

3. Google AMP Cache (služe keširanju AMP HTML stranice)

Prednosti AMP-a

1. Utiče / uticaće na rangiranje web stranice - Ukoliko je na Vašoj stranici primenjen AMP, korisnik će brže pristupiti sajtu. Takve stranice Google prepoznaje i bolje rangira na svojoj pretrazi (u budućnosti).

2. Brži pristup stranici - Ne zahteva veliku količinu podataka (kao standardne stranice), tako da se informacije odmah dobijaju. 

3. Eliminiše pop-ups.

4. Manje interneta se troši pri učitavanju stranice, kao i manje procesorske snage i baterije.

5.  Korisnici više ne izlaze sa sajta jer se mnogo brže učitava sadržaj (sadržaj se učita za oko jedne sekunde) - time se i znatno smanjuje “Bounce rate” - stopa posete samo jedne stranice.

6. Bolja vidljivost članaka (sadržaja).

Nedostaci AMP-a

1. Problem se javlja u samom postavljanju AMP na sajt i u njegovom kodiranju. To znači da će se konačna stranica (sa AMP) razlikovati od originalne (standardne) stranice.

2. AMP stranica gubi svoj dizajnerski deo i sve skripte koje su služile da na što bolji način prikažu sadržaj web stranice korisniku.

Projekat AMP

Google je 7. oktobra 2015. godine objavio AMP projekat. AMP je besplatan i može se koristiti za sve sajtove. U osnovi je HTML stranica koja je napravljena da bude laganijeg sadržaja i drugačijeg dizajna od originalne stranice kako bi se sadržaj brže učitavao. Određene oznake HTML-a se ne mogu koristiti u AMP-u i koristi se jednostavnija verzija CSS-a, dok Java Script nije dozvoljena. AMP stranice imaju 10 puta manje podataka od originalne web stranice.

U feburaru 2017. godine je javno lansiran AMP i do maja ove godine Google je objavio preko milijardu AMP stranica. Od 1. feburada 2018. godine Google je najavio da će tražiti da sadržaj stranica bude usaglašen sa sadržajem koji će biti prikazan kroz AMP. Ovo ima za cilj da poboljša korisničko iskustvo tako što će se izbeći standardni problemi sa korisničkim pristupom.

Pretraživači koji povezuju AMP sadržaj su: Google, Bing, Baidu, Sogu, Yahoo.

Socijalne platforme sa AMP sadržajem: Twitter, LinkedIn, Pinterest, Reddit, Nuzzle, Weibo, Tencent Qzone.

Platforme za objavljivanje sadržaja sa AMP-om: eBay, SnapDeal, Aliexpress.
Podeli na društvenim mrežama: